Det er tanken, som tæller, siger vi. Men det er nu ikke helt tilstrækkeligt. For tanken kan være nok så god, uden at det virker. Det er nemlig intensionen, der er tæller. Og intensionen er meget mere end tanken. Intensionen er en samling af, hvad der bor af erfaringen i kroppen, hvilken retning følelserne viser, hvad sindet tænker, tror og beslutter, samt hvordan vores handlinger bekræfter eller modvirker det ønskede resultat.
Kroppen er en forlængelse af vores underbevidste sind, og cellerne i kroppen binder erfaringer, som vi har samlet op gennem livet. Hvis der er modstrid mellem de erfaringer, som kroppen har bundet og det aktuelle ønske til udvikling, vil det hæmme processen i at blive opfyldt. Der skal derfor renses ud i de erfaringer, som hæmmer ønsket.
Sindet observerer tanker og følelser. I det regi, som vi taler her, er sindet beslutningstageren for, hvad der skal ske, og hvilken retning der skal drejes. Sindet bliver derfor organet for, hvordan tankerne håndteres. Modstridende tanker og tanker om fejl eller tanker om blokeringer, vil derfor ligeledes modvirke processen, og sådanne tanker skal erstattes med tanker om succes.
Følelserne har større magt, end tankerne, og derfor behandles de særskilt lige her. Enhver følelse har udgangspunkt i en tidligere beslutning om, at følelsen får tildelt magt. Det betyder, at det også er muligt at tage en beslutning om, at følelsen ikke skal have magt. I praksis er dette ikke altid let, selvom det altid er en mulighed. Følelser af tab, mindreværd, uretfærdighed, sorg, jalousi og mange andre i samme kategori vil modvirke en ellers vel tilrettelagt proces. Det er altid et valg, om vi vil fokusere på, hvad vi har tabt og ikke længere har eller om vi vil fokusere på de nye muligheder, som situationen giver.
Handlinger, som vi gør, kan let være i modstrid med vores ønske, eller de kan være ikke-støttende. Det nytter ikke, at du vil vinde i lotto, hvis du aldrig køber eller får en lottokupon i hænde. For at vores ønske kan ske fyldest, skal betingelserne være opfyldt, til at det kan ske. Vi skal lade os lede til, at dette kan lade sig gøre. Drømmepartneren, drømmejobbet eller den gode handel kommer heller ikke ind i dit liv, hvis du altid ligger på sofaen og ser tv. Der er brug for at være i samspil med andre mennesker og med verden.
Det er ikke nødvendigvis den store kunst at se de tilfælde, hvor vi åbenlyst er i modstrid med vores ønske. Kunsten er at finde og fjerne de tilfælde, hvor vi underbevist laver blokeringer for os selv. Det kræver, at vi sætter os og laver en dybere refleksion over vores ønskede intension, og hvordan vi i praksis efterlever dette, ud fra ovenstående punkter.
Skab den rette intension
For at blive bevidst om, hvad du i virkeligheden føle-tænker, handler på og hvad der i alt blokerer, så grav ind i dig selv. Vær ærlig overfor dig selv og ret på det, som du har brug for at ændre. Hvis du for eksempel giver en gave eller er hjælpsom, for at det skal se pænt ud, så indrøm det overfor dig selv. Arbejd med det i dig, som har dette ønske og giv slip på det.
For at kroppen kan give slip, så give den næring og afslapning efter behov. Det er en biologisk mekanisk enhed, hvor visse driftbetingelser skal være opfyldt. Har maskinen ikke “det olie” og vand, som den behøver, så fungerer den ikke optimalt. det betyder også, at du ikke bør overbelaste den med stimulanser.
Vær opmærksom på dine tanker. Særligt de små tanker, som du har i tomgang, og de tanker, der kommer, når du føler dig provokeret. De er ikke altid lige kønne, og hvis de rykker dig væk fra at være rolig, fredfyldt og let, så vil jeg foreslå, at du tager en dialog med dem og får dem ændret.
At få styr på følelserne er nok en af de største udfordringer, indtil du har forstået processen. En lidt provokerende tilgang er, at sorg er en egoistisk tilstand af at ville have den gamle tilstand tilbage. Nogle gange kommer den gamle tilstand bare ikke tilbage. Så kan vi vælge, om vil lade os begrænse i sorgen, eller vi vil være åbne overfor den nye situation og de muligheder, som den giver.
Kig på dine handlinger og vær ærlig: er du doven eller over energisk, eller flygter du eller … Haven bliver ikke ryddet for ukrudt, så længe du opholder dig foran TV’et eller lige skal besøge en veninde, som du også lige besøgte i går. Ægteskabet bliver heller ikke lykkeligere, så længe du arbejder røven ud af bukserne eller går på bar eller aftenskole fem dage om ugen. Handlinger bunder i prioriteringer, og når du prioriterer handlinger, der støtter dine ønsker, så hjælper du dig selv.
Tillid til, at den nye tilstand er givende for lærende oplevelser, der fører dig tættere på målet i dit ønske, er en god tilgang.
Bogforslag
I Tænk som en munk guider den britiske forfatter og tidligere munk Jay Shetty læseren til at finde indre ro midt i hverdagens travlhed og larm – både den ydre og den indre larm. I tre år levede Shetty som munk i Indien, men på opfordring af sin åndelige lærer lagde han munkeroben, tog hjem og begyndte at dele den visdom, han havde lært, med andre.
Det er nemlig ikke nødvendigt at være munk for at drage nytte af de metoder, munke i årtusinder har udviklet til at opnå indre fred og balance.
Tænk som en munk er inddelt i tre dele, der handler om at give slip, vokse som menneske og hjælpe andre. Den er fuld af inspiration, praktiske råd og øvelser – meditationer, visualiseringer og åndedrætsøvelser – som alle kan drage nytte af.