Da jeg læste til terapeut for snart 10 år siden, brugte lærerholdet ofte formuleringen, at vi skulle være “Rolig, fredfyldt og let”, når vi havde afsluttet en session. En stresset hverdag eller pres fra familie, økonomien, arbejdet og/eller fra andre forhold i livet kan også være med til at slå os ud af balance.
Ved at holde opmærksomhed på, hvordan din tilstand er i dit sind og i din krop, kan du lære at finde tilbage i indre fred og i at være afspændt.
Indre fred og balance i sindet giver overblik, og det hjælper til at tage beslutninger, som du ikke fortryder. Beslutninger, hvor du kan se dig selv i øjnene og sige, at det var den bedste beslutning, ud fra, hvad du vidste på det pågældende tidspunkt.
For det nytter ikke, at være bagklog. At være bagklog skaber dårlig samvittighed og det er med til at nære en tilstand af forsvar, hvor du forsøger at retfærdiggøre din beslutning. I stedet for at du blot konstaterer, at det var den bedste beslutning, som kunne tages på det tidspunkt.
Særligt i samværet med andre, hvor der er en tæt relation eller en heftig meningsudveksling, er der en risiko for, at vi kan lade os rive med i negative følelser, når vi oplever at blive ramt på vores meninger.
Oplever du sådanne situationer, kan du med fordel tage en eller flere dybe vejrtrækninger og tæller til ti, inden du reagerer.
Den dybe vejrtrækning giver kroppen ekstra udluftning og udrensning i cellerne. Når du tæller til ti, giver det dig luft til lige at få styr på tankerne i stedet for, at du lader dig rive med i dine indbyggede mønstre, som ret beset ikke er dine. Derimod er det mønstre, som du har tillært dig gennem dit liv.
Du har derfor mulighed for at tilegne dig en ny adfærd, hvor du er rolig, fredfyldt og let, hvis du ønsker det.
Brug mindfulness til at være rolig, fredfyldt og let
Mindfulness dækker over at være i nuet. Og det kan opøves med træning. Monotasking er også et dækkende ord. Bliv ved den opgave, som du er ved. Lad være med at tænke på det, som ikke er gjort godt nok, på det som du har været igennem eller det, som du endnu ikke er nået til.
1) Hold fokus på den opgave som du er ved. Er du for eksempel ved at skrælle kartofler, så følg håndens og knivens bevægelse, mens du skræller. Tag bevægelsen ind i din krop. Lad den ikke blive i dit hoved. Bliv et med bevægelsen, så du virkelig føler den som en del af dig.
2) Sæt dig et sted, der er roligt. Et sted, hvor du kan sidde afslappet og med kroppen ret. og hvor du ikke er optaget af andre opgaver. Luk dine øjne og synk så meget ind i dig selv, at du kan flytte din bevidsthed fra dit hoved og ned i din krop. Lyt til omgivelserne uden at du lader dig gå på. Uden at du dømmer lydene eller det, som de kommer fra. Fyld rummet med bevidstheden om dig, Derefter huset, hvor du opholder dig. Så det areal, hvor huset står. Nærmiljøet, lokalsamfundet, byen …
Bogforslag
I den stressede verden som vi alle sammen mere eller mindre befinder os i, kan det blive nødvendigt at have fokus på den indre balance for at kunne slappe af. I “Mindfulness” giver Mark Williams og Danny Penman dig et indblik i, hvordan du kan hjælpe dig selv til at fremme din egen livsglæde og selvtillid.
“Mindfulness” forklarer trin-for-trin, hvordan meditation kan være med til at skabe kontrol og til at finde frem. Til bogen forefindes der en cd med guidede meditationer, som også vil hjælpe dig til at finde indre ro.